Inventarisnummer: 1.0535

 

 

H. Petrus - Augustijnenstraat 27

Onbekende beeldhouwer, 1621 ? (of herkapt naar dit origineel ?), natuursteen, geschilderd
  • augustijnenstraat2009

Tussen de ramen van de eerste verdieping van een vrij banaal rijhuis is een gevelsteen gemetst met de huisnaam 'In St Peeter'. Het reliëf toont de heilige Petrus, in klassieke toga met nimbus, op een effen veld met zijn traditionele attributen, sleutel en boek. De omlijsting wordt gevormd door een rondboog op gegroefde zuilen rustend op een vlak veld, met daarin de omkaderde inscriptie in kleinkapitalen.

In het ongepubliceerde handschrift van P. Visschers (Stadsarchief Antwerpen, Pk # 2907, f° 6 - te dateren na 1855, voor 1861) komt in een aantekening bij Augustijnenstraat deze vermelding voor: "In de zelfde straet boven de deur van het huis N° 27 staet een S. Peeter beeldje met het jaertal 1621 en de letters in St. Peeter." Hier is sprake van een 'beeldje' en geen gevelsteen en ook het vermelde jaartal komt op de huidige steen niet voor. Bedoelde Visschers wel degelijk een gevelsteen en was de tekst elders aangebracht kan de huidige sculptuur hiermee vereenzelvigd worden. Omdat de bewaringstoestand zeer goed is, bestaat de mogelijkheid dat het stuk werd herkapt. Verder onderzoek is nodig om uit te wijzen hoe hier de vork aan de steel zit.

Simon Petrus is een eenvoudige visser die door Christus werd aangesteld tot opperherder met de woorden: "Gij zijt Petrus ('steenrots'); en op deze steenrots zal Ik mijn Kerk bouwen... Ik zal u de sleutels geven van het Rijk der hemelen" (Mt.16,18-19); vandaar ook de sleutel(s) als zijn attribuut.

Archief en literatuur:

  • Archief: SAA, Pk#2907, f° 6 (Visschers)
  • Literatuur: Thyssen 1902, p. 239; Thyssen 1922, p. 231; Bouwen 3nb 1979, p. 21; Madonna 2010, p. 37
  • Referentie: vkb1.0535


Externe link (Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed): Stadswoning met oude gevelsteen

 

 

Soort beeld: Heilige , (Hoog)Relief
Materiaal hoofdbeeld : Natuursteen, Geschilderd
Beschermd: Neen
Referentie onroerend erfgoed: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/4821
Is er een beheersplan: Neen
Plaatsing jaartal: 1621
Sector: Sint Andries