Inventarisnummer: 1.0077

 

 

Onze-Lieve-Vrouw met Kind - Korte Nieuwstraat 18 (Sint-Annagodshuis, binnenplaats)

commerciële productie, 20ste eeuw
 • sintannagodshuis_2016_1
 • sintannagodshuis_2016_2

Eertijds was hier in de Korte Nieuwstraat het Sint-Annagodshuis. Ten minste drie opeenvolgende beeldjes waren hier aan de gevel aangebracht voor het huidige werd geplaatst.

Een historische foto van de binnenkoer (vóór 1922), toont tegen de westgevel een gotisch ogend beeldje van de H. Anna die Maria met haar Kind op de rechterarm draagt. Jezus reikte naar een druiventros die grootmoeder Anna hem presenteerde. Het beeld rustte op een console en was voorzien van een devotionele gaslantaarn. Op de foto is duidelijk het ophaalmechanisme voor de gasaansteker te zien: het werd bediend vanuit het smalle kastje onderaan. Omdat het beeldhouwwerk onder de overkraging van het dak hing was geen luifel aanwezig. Dat beeld werd in 1902 en 1922 nog ter plaatse beschreven, wanneer het precies verdween is ongeweten.

Op prentbriefkaarten uit de jaren 1920-1930 is, aan dezelfde kant maar iets verder naar de inkom toe, een ander, eerder barok beeldje met dezelfde voorstelling te zien. Het was onder een beschuttende luifel (afdakje) geplaatst.

In 1976 tenslotte wordt “een later toegevoegd beeld van St.-Jozef onder een afdakje” vermeld. Ook dat beeldje verdween.

Omstreeks de jaren 1990 werd onder die luifel een nieuw beeldje geplaatst, ditmaal een Madonna.

Maria, wiens gevlochten haarstrengen bedekt zijn met een hoofddoek, draagt haar (geklede) Kindje in de armen en drukt het tegen zich aan. Moeder en Kind kijken elkaar in de ogen. De Madonna is gepresenteerd op een kleine, diepblauw geschilderde achtergrond en wordt omkaderd door een klimopwand.

Deze locatie is in feite niet openbaar, maar wel beperkt toegankelijk.

Links onder: het oudst visueel gedocumenteerde beeldje op deze locatie. De H. Anna met Maria op de arm (detail uit 'Steegjes', 1922)

Rechts onder: detail uit de ondergetoonde prentbriefkaart met het 'tweede' beeld van de H. Anna en Maria. Het rust op een console en is beschut met een afdakje, erachter is een stralenkrans te zien. - 'Klein godshuis St. Anna, Korte Nieuwstraat, 15, Antwerpen. ...', Ern. Thill, Brussel (Nels), z.j. (verz. Wim Strecker)

 • sintannagodshuis detail_1922_
 • sintannagodshuis detail prentbriefkaart
 • sintannagodshuis_prentbriefkaart

Archief en literatuur:

 • Iconografie:
  1ste beeld - Steegjes 1922, (15);
  2de beeld - Prentbriefkaart 'St. Anna - Godshuis. Gesticht in de 15de eeuw - Korte Nieuwstraat', uitg. ‘Vereeniging tot Behoud van Natuur- en Stedenschoon’, productie ‘Nels’, z.j. (verz. J. Claes, Antwerpen); Prentbriefkaart 'Klein godshuis St. Anna, Korte Nieuwstraat, 15, Antwerpen. ...', Ern. Thill, Brussel (Nels), z.j. (verz. Wim Strecker)
 • Literatuur: Thyssen 1902, p. 202; Thyssen 1922, p. 171; Bouwen 1976, p. 184-185; Madonna 2010, p. 115
 • Referentie: vkb1.0077

  

Soort beeld: Onze-Lieve-Vrouw met Kind
Beschermd: Neen
Is er een beheersplan: Neen
Plaatsing jaartal: 20e eeuw
Sector: Grote Markt