Onze-Lieve-Vrouw met Kind - Provinciestraat, Somersstraat 5

  • 2017-02-14_dsc_0626_c96

Op de hoek van de Provinciestraat en Somersstraat stond vroeger een hoeve waarvoor de Borgerhoutse beeldhouwer J. De Preter in 1866 een beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind vervaardigde. Tien jaar later verkocht de eigenaar de hoeve maar bedong in de verkoop wel dat het beeld zou behouden blijven. Toen de koper, na sloop van de hoeve, begon met de bouw van een nieuw huis vergat hij het beeld te herplaatsen. Aangespoord door de oude eigenaar zou de politie hem toen alsnog bevolen hebben het beeld te plaatsen, waardoor het onnatuurlijk hoog is komen hangen.

Het beeld stelt een staande Moeder Gods voor, het geklede Jezuskind wordt door Maria op de linkerschouder gedragen. Beiden dragen een opgezette kroon. Jezus maakt met de opgeheven rechterhand een zegenend gebaar en laat de rijksappel op zijn linkerknie rusten. Vermoedelijk ontbreekt momenteel een scepter in Maria's rechtrhand.

De knappe houtsculptuur vraagt dringend om zorg. De beschermende afwerkingslaag is zodanig afgeschilferd dat op haast de helft van de zichtzijde het hout vrijligt.

Bij de gevelrenovatie in het najaar van 2006 werd het beeld zelf niet behandeld, het werd wel uit voorzorg op de console gefixeerd met siliconenkit. Nog later werden duivenwerende pinnen aangebracht. — [WS]

(Thyssen 1902, p. 370; Thyssen 1922, p. 316)

Foto WS, 2017

vkb1.0489