Onze-Lieve-Vrouw met Kind - Van Schoonbekestraat 32

  • 2001-08-16_IMG_1003_961

De gevel van het gebouw van het Katrinahof (vml. klooster 'Dames van Onze-Lieve-Vrouw van volharding') in de Van Schoonbekestraat, voorheen een klooster van de 'Dames van Onze-Lieve-Vrouw van volharding', wordt gesierd door een bijna levensgrote madonnasculptuur van de hand van Leopold Van Esbroeck (1911-2010).
Het natuurstenen beeld is centraal in de gevel geplaatst, op een muurdam tussen twee vensters van de tweede bouwlaag, boven het balkon.

Naar vorm is het een unieke voorstelling. In een zwierige beweging houdt Maria haar kind, hoog uitgetild op de linkerschouder staande. Beiden zijn gekroond. De grote mantel van het Jezuskind waaiert als een scherm achter het bovendeel van de beeldengroep uit.

Zowel sculptuur als console zijn duidelijk jonger dan het 19de-eeuwse gebouw. Aangenomen kan worden dat het beeld werd geïnstalleerd nadat de uit Dilbeek afkomstige kloosterzusters in Antwerpen een congregatie opstartten (ca. 1920), wanneer precies het werd vervaardigd is nog ongeweten, vermoedelijk dateert het uit ca. 1940. — [WS]

Foto WS, 2001

vkb1.0455