H. Gertrudis - De Keyserhoeve, Noordland ('Sint-Geertruiput' of 'Kerkeputteke')

  • 2006-07-08_DSCF0031a_c961

Op de zuid-oosthoek van het kerkhof bij de Sint-Gertudiskerk werd in 1856 een decoratieve neogotische waterput geplaatst, het zgn. 'Gertrudisputje' of 'Kerkeputteke'. Naar algemeen concept baseerde men zich hiervoor op de Quinten Metsysput in Antwerpen, maar maakte geen kopie, integendeel.
Het putwater zelf bleek onbruikbaar en in 1862 werd hij dichtgemetst.

De zeshoekige gemetste, afgedekte putkuip bezit een rijk uitgewerkte smeedijzeren kooi met loofwerk van eikenbladeren. Ze wordt bekroond met een sculptuur van de H. Gertrudis, Zandvliet's patroonheilige.

Op de kooi zijn ook zes gekroonde wapenschilden van de vroegere gemeente met tekstbanderol 'PIETAS HOMINI / TUTISSIMA / VIRTUTIS' aangebracht.

De waterput was een geschenk van Josephus Nuyts aan de gemeente, een ingemetste gedenksteen in de putopstand herinnert hieraan, 'XHRISTO JESU / FONTI VITAE ETERNAE / ET / D. GERTUDI BRABANTIAE DUCI / CORNELIUS JOSEPHUS NUYTS / ANNO REPARATIAE SALUTIS / MDCCCLVI / P.C.'.

Begunstiger C.J. Nuyts was een familieverwant van de 16de-eeuwse Antwerpse drukkersfamilie Nutius (Nuyts, Nucio) die veel voor de Spaanse markt werkte. Onder de initialen C.J.N. publiceerde de nakomeling een 'Essai sur l’imprimerie des Nutius' bij J. Vandereydt in Brussel (1858, tweede editie). — [WS] (Bouwen 3nd 1992, p. 68)

Foto: WS, 2006

vkb1.1337