Onze-Lieve-Vrouw met Kind - Herentalsebaan 164

  • DSC_0737_c96

Het appartementsgebouw in de bocht van de Herentalsebaan tegenover het zogenaamde 'Mestputteke' draagt op de eerste verdieping een beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand.

Maria, staand, draagt Jezus op haar linkerarm, beiden zijn gekroond. Achter de voorstelling is een stralenkrans in de vorm van een mandorla sculpturaal uitgewerkt. Hiervoor zweven net boven de schouders van Maria en Kind twee engelen die passiewerkktuigen presenteren.

Het vrij grote, klassiek van vorm opgevatte stenen beeld bevat een veelhoekige voetplaat en rust op een naar onder toe versmallende tuitvormige console. Er is geen verlichting voorzien.

Voorstellingen van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand waren bijzonder in trek omstreeks de eeuwwisseling van de 19de naar 20ste eeuw. Het gebouw lijkt te dateren uit de periode van de jaren 1920-1930, zodat de plaatsing hier een voorbeeld van doorleving van het thema en specifiek beeldtype kan worden genoemd. Die doorleving loopt nog tot in de jaren 1950: in Berchem werd een dergelijk beeld in 1952 aan de Troyentenhoflaan 56 aangebracht, omstreeks 1956 ook een aan de Jan Van Rijswijcklaan 276. — [WS]

Foto F. Van Visschel, 2006

vkb1.0698