Onze-Lieve-Vrouw - Catershoflaan 31

  • 2006-11-05_dscf8827_c96

Centraal in de gevel van deze woning uit de jaren 1930-1940, werd een beeld van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen geplaatst. Het staat opgesteld op de eerste verdieping tussen de ramen en wordt gepresenteerd voor een zwart tegelveld dat boven en onder is afgebiesd met een goudband.

Maria wordt in gebed voorgesteld, het hoofd neergebogen en de handen samengevouwen voor zich. Ze draagt rechts een paternoster aan haar zij, als in de Lourdesvoorstellingen. Het beeld bezit een bollend voetstuk waarover vermoedelijk een slang sluipt (die Maria met de voet vertrapt).

De witgeschilderde sculptuur rust op een geschilderde decoratieve console met cartouche. In het veld is een ster en toren opgenomen (een toren boven golven, als een lichtbaken), traditionele elementen uit de Mariale symboliek.

Ongedateerde foto's (jaren 1950?) in de verzameling van de 'Koninklijke Kring voor Heemkunde Merksem' geven een sfeer van een Mariale viering bij dit beeld weer. Een ervan toont een stoet, opmerkelijk, het zijn allen oudere mannen die opstappen, op de vaandeldragende kinderen na. Het beeld zelf was met bloemen omkranst, aan de lantaarn eronder hing een vaandel en twee vlaggen met een Heilig Hart hingen bezijden aan de vensterdorpel. — [WS]

Zie hierboven bij Bredabaan 632, Rustoordstraat voor een opsomming van vergelijkbare beelden.

Foto WS, 2006

vkb1.1497