Onze-Lieve-Vrouw met Kind - Gagelveldenstraat 20A, Zusters van Onze-Lieve-Vrouwstraat

  • Gagelvelden20A_c96

Dit beeld is in de Tweede Wereldoorlog van de hoek Kerkstraatje (d.i. Borrewaterstraat) en Bredabaan overgebracht naar deze locatie. Een ingemetste gevelsteen met inscriptie "Uit dank aan O.L.Vrouw voor bescherming tijdens de V.bommen 1944/1945" herinnert er aan.

Deze laat-19de-eeuwse Madonna, voorzien van insteekscepter en opzetkronen, werd in 2012 gerestaureerd (zie tekst hieronder). — [WS]

(Merksem) In de Merksemse Gagelveldenstraat 20A, hoek Zusters van Onze-Lieve-Vrouwstraat, werd het gevelbeeld gerestaureerd.
Deze Onze-Lieve-Vrouw met Kind sierde eerder de hoek Bredabaan en Borrewaterstraat (destijds ‘Kerkstraatje’), maar werd na de Tweede Wereldoorlog naar hier overgebracht. De buurtbewoners drukten hiermee hun dankbaarheid uit voor het bevrijd zijn van de oorlogsgruwel.
Onze vereniging [Voor Kruis en Beeld - WS], in principe enkel werkzaam in de Antwerpse kernstad, heeft door aanmoediging van Schepen Philip Heylen ook dit beeld laten restaureren. De werkzaamheden waren afgerond op vrijdag 5 oktober 2012, net de dag voor de Merksemse Bevrijdingsfeesten. ["Kroniek, oktober 2011 - december 2012", 'Nieuwsbrief Vrienden van de Antwerpse Madonna’s', nr. 19 (2012), p. 30-31].


Foto Jos De Bleser, 2007

  • zustersolvstr_c96

Een historische foto toont de Madonna van de Gagelveldenstraat 20A zoals ze aangebracht was in de gevelnis van het hoekpand Bredabaan met het smalle 'Kerkstraatje'.

vkb1.1830