Onze-Lieve-Vrouw met Kind - Langemarkstraat 33

  • 2006-11-07_dscf8946_c961
  • 2006-11-07_dscf8947_KAJ_c961

Aan de huisgevel van de Langemarkstraat 33 is tussen de ramen van de eerste verdieping een beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind opgesteld.

Maria, rechtopstaand en voorzien van een nimbus, draagt Jezus op de rechterarm. Deze laat zijn hoofd tegen dat van zijn moeder rusten en maakt met zijn linkerhand een minzaam gebaar.

De stenen sculptuur is gestileerd uitgewerkt en zeer frontaal gericht, ze eindigt onderaan in een halfbolvormig voetstuk. Boven het beeld is tegen de gevel een kleine terracotta sierbaldakijn aangebracht, onderaan rust het beeld op een dito console die is voorzien van een schild met KAJ-embleem, een verwijzing naar de jeugdbeweging van de zgn. 'kajotters'. De sculptuur is nergens gesigneerd.

Bij het 25-jarig bestaan van de parochie van het H. Sacrament op Groenenhoek (1923-1948), verscheen een brochure waarin enkele foto’s staan van de huldiging van Mariabeelden in de straten. Daarin is deze Madonna te zien en het lijkt of er tussen toen en nu weinig is gewijzigd, op de lantaarn onder het beeld na, die verdween.

Een beeld in de Marialei bezit een stilistisch sterke verwantschap, mogelijk is het een werk van dezelfde beeldhouwer. — [WS]

Foto: WS, 2006

• Opschrift 'K.A.J.' (Katholieke Arbeiders Jeugd) op de console.

vkb1.0305