Onze-Lieve-Vrouw met Kind (verdwenen) - Victor Jacobslei (aan Sint-Hubertuskerk)

  • 2004-06-24_Img_8291_c96

Voor de gevel van de Berchemse Sint-Hubertuskerk, naast het linker zijportaal, stond een levensgroot witstenen beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind opgesteld. Het beeld werd naar hier overgebracht nadat het huis waar het zich vroeger bevond (hoek Arthur Sterckstraat en Van Vaerenberghstraat omgevormd werd tot moskee (voor augustus 1995). De Madonna was op haar laatste plaats nog aanwezig in maart 2009 (cf. Google Street View), niet meer in juli 2014.

Maria staat rechtop en draagt het naakte, zittende Jezuskind op haar linkerarm. Deze draagt in zijn linkerhand een duif en lijkt met zijn rechterhand een zegenend gebaar te maken. Maria biedt een palmtakje aan. Onder meer door de zware drapering oogt de sculptuur massief.

Dit werk van Alfons De Roeck (1896-1982) bezit een rechthoekige voetplaat en rust op een console met de inscriptie 'Ave Maria'. Een datering is niet gekend maar het wordt in de verslagen van Voor Kruis en Beeld al wel vermeld in 1953. — [WS]

Gesigneerd: 'A. De Roeck', vooraan rechts op voetplaat
Opschrift: 'AVE MARIA', vooraan op console

Foto: WS, 2004

  • vanvaerenbergstr_a-sterckxstr_c96

Het beeld van De Roeck op de hoek van de Arthur Sterckstraat en Van Vaerenberghstraat. Foto: Album Rik De Vleeschauwer, jaren 1970? (archief VKB)

vkb1.0488