Onze-Lieve-Vrouw - Bredabaan 424, Van Roiestraat
Op deze gevelhoek van de Bredabaan werd vermoedelijk op 11 juli 1948 een beeld van Onze-Lieve-Vrouw met als titel 'Koningin van de Wereld' ingezegend. 'Vermoedelijk' omdat de localisering 'Bredabaan-Noord', zoals weergevonden in een historische nota, ruimte open laat voor interpretatie.
Maria wordt rechtopstaand en frontaal voorgesteld, met beide handen omvat ze een 'rijksappel', een wereldglobe met kruis in top. Dit is, evenals een scepter (die hier niet wordt gebruikt), een traditioneel symbool voor een wereldlijke vorst.
Als basis voor deze nieuwe voorstelling – in vorige eeuwen komt die niet voor – is het type van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen gebruikt: Maria staand op de wereldglobe die de eromsluipende slang van het kwaad met de voet vertrapt.
Ook is Maria als heilige figuur voorzien van een nimbus achter het hoofd.
De sculptuur is geplaatst op een decoratieve console met een gevleugelde engelenkop en banderol zonder opschrift.
Dit is een van de vele beelden die kort na de Tweede Wereldoorlog bij particulieren aan de gevel werden geplaatst als dank voor bescherming gedurende de periode van de V-bommen (1944-1945). Een in de Sint-Jozefparochie op 9 mei 1944 opgericht 'Mariakomiteit' had daartoe de impuls gegeven. Er kwamen Mariabeelden met diverse voorstellingen, naar gelijkvormigheid werd niet gestreefd. Toch werd hetzelfde type 'Wereldkoningin', in een identieke uitvoering, ook op de hoek van de Van Praetlei 1 met Molenlei en aan de Rerum Novarumlaan 3-5 geplaatst, enkel de console verschilt in het laatste geval. In een polychrome versie is ze aangebracht aan de Melgesdreef 129. — [WS]
- "11 juli 1948 : De wijding van de beelden 'Koningin van de Wereld' op de Bredabaan-Noord en 'O.L.Vrouw van Smarten' op de Fortsesteenweg." ['Sint Jozefparochie Merksem, 1938-1963: Beknopt historisch overzicht van 25 jaar parochieleven door F. Van de Wal', typoscript, gestencild, p. 14].
Foto Jos De Bleser, 2007
vkb1.0862