Op 24 april 2022 gaat de erfgoeddag terug op zoek naar de oude schoolbanken met als thema: "Erfgoeddag maakt school" Ook Voor Kruis en Beeld heeft banden met scholen in het Antwerpse. 

We bieden een wandeling aan in de universiteitswijk. We starten aan het Frans Halsplein aan de ingang van de basisschool de Kleine Jacob. Er is een wandeling om 10.30 en om 14.30 verzorgd door leden van de vereniging. De duur is 2 uur.  We geven uitleg over het religieus erfgoed aan de gevels van huizen en op pleinen. We gaan ook binnen in het Begijnhof en in het Hof Van Liere. 

Er is een toemaatje op vrijdag 29 april. dan spenderen we de dag met de basisschool de Kleine Jacob, een wandeling met 5de en 6de jaars over erfgoed, een bezoek aan de restauratie ateliers in de Academie en een boetseer activititeit in de klas. 

© Huis van Alijn 

Op maandag 8 november om 19.00 houden de leden van de vereniging in de Sint Andrieskerk een herdenkingsviering voor de overleden leden. Dit jaar is het een bijzonder moment, twee eminente leden van onze vereniging zijn ons ontvallen: Etienne Van Caster,  oud-voorzitter en lang de bezieler van vele acties rond de Mariabeelden, en Roland Opde Beeck zowat de encyclopedie over al wat met het religieus erfgoed in Antwerpen te maken heeft. Pastoor Mannaerts zal voorgaan. 

Traditiegetrouw organiseren we inzegeningen van recent gerestaureerde beelden. In 2020 konden deze jammer genoeg niet gebeuren. Wel bleven de restauraties doorgaan en ook in 2021 bleven we actief. Maar eindelijk kunnen we deze traditie terug opnemen.

Op zondag 24 oktober 2021 verwachten wij jullie graag om 14u op de hoek van de Korte Noordstraat en de Predikerinnenstraat 9. Daar zal Pastoor Mannaerts de Madonna met Kind inzegenen. Deze werd door een vrachtwagen van de gevel gerukt en kwam op de grond terecht waar ze in verschillende stukken brak. Gelukkig kon het beeld volledig hersteld en terug geplaatst worden.

Daarna wandelen we langs Klapdorp 93 waar de 18e eeuws terracotta Madonna een opfrisbeurt kreeg.

Vervolgens wandelen we naar de Calvarie aan de Sint Antoniuskerk op de Paardenmarkt 109, waar we 14.30u verwacht worden voor de inzegening. Ter plaatse wordt een hapje en drankje aangeboden in de pastorie van de Sint Antonius kerk. Bij die gelegenheid vieren we ook, met enige vertraging, het 85 jarig bestaan van onze vereniging, opgericht in 1934.

Volgens onze lang onderbroken gewoonten zijn we oprecht blij jullie terug te mogen ontmoeten. Uit praktische overwegingen vragen wij uw aanwezigheid te melden via Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien..