kalender2021Het hele team van Voor Kruis en Beeld wenst aan alle Vrienden van de Antwerpse Madonna's en sympathisanten een gelukkig en gezond 2021 en we hopen van ganser harte mekaar te mogen ontmoeten bij de inzegening van beelden recent gerestaureerd.

Wij hopen dat jullie onze kalender goed ontvangen hebben en hopen dat iedere maand Maria onder een nieuwe gedaante u zal inspireren en hoop, tederheid en troost bieden, indien nodig. 

We zijn steeds benieuwd naar uw reacties en voorstellen. 

Er staat veel op het programma, we houden u geïnformeerd via dit en andere kanalen. 

Het ga jullie goed. 

Voor Kruis en Beeld vzw

Erfgoeddag 2020 en 2021: wandelingen rond het thema DE NACHT 

Erfgoeddag, een van de belangrijkste culturele evenementen van ons land, kan in 2020 niet doorgaan omwille van de Coronacrisis. Maar we houden vol. De erfgoeddag zal volgend jaar doorgaan op 24 en 25 april 2021. Het thema is zoals dit jaar gepland: DE NACHT

Postzegelclub Cosmos uit Wilrijk bracht in het voorjaar van 2020 een prachtig vel uit met 10 postzegels met 10 verschillende madonnabeelden uit de Antwerspse stadskern. De vellen zijn nog steeds te koop aan 20€. Geinteresseerden kunnen gerust kontakt opnemen met ons secretariaat Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. .

foopdebeeckrolandWij melden met droefheid het overlijden van Roland Op de Beeck op 6 November 2020, één van onze oudste leden. Hij was de historicus van de vereniging en samen met wijlen Wim Strecker hechtte hij veel belang aan volledige en correcte informatie over het verleden van de Mariabeelden in ons stadscentrum.

Hij was tevens lid van de kapel van Onze-Lieve-Vrouw Lof en in die hoedanigheid publiceerde hij het gekende boek over de Gilde dat nog steeds een referentiewerk is over de Maria verering in Antwerpen. Het boek begint met een vaststelling met veel diepgang: In de evangelieverhalen spreekt Maria slechts vier maal: haar "Fiat", het "Magnificat", Jezus in de Tempel en op de Bruiloft te Kana. Maar dat zijn kernmomenten uit het leven van haar Zoon en uit de Heilsgeschiedenis. 

Wij zullen ons Roland herinneren als een innemend man, rustig en duidelijk in zijn uiteenzettingen en zeer toegewijd aan onze Vereniging. Tot op het einde, wanneer zijn fysieke krachten al sterk verminderd waren nam hij deel aan de vergaderingen. Roland was 91 jaar oud. 

Het ga je goed, Roland

 

 

 

 

Niet alleen de Madonna's krijgen soms een nieuw kleedje, ook onze website wordt nu in het nieuw gezet.

Onze website dateert van 2010, het was tijd om hem te "updaten". Deze vernieuwing was nooit mogelijk geweest zonder de welwillende en zeer actieve hulp van Gerd Willemen die er vele uren van zijn vrije tijd aan heeft gespendeerd, waarvoor onze enorme dank. 

Artieste Peggy Verelst zocht een nieuwe manier om Antwerpen aan toeristen voor te stellen en dat tevens als herinnering, zeg maar souvenir kan gekoesterd worden. Ze koos voor de talrijke Madonnabeelden die onze stad rijk is. Er werd geexperimenteerd met verschillende technieken zoals collage, inkt, bister, plakaatverf, zeefdruk, borderne ea. om portretten te creëren. Wanneer dit als geschenk wordt aangeboden kan de gelukkige ontvanger op zoek gaan naar de voorgestelde madonna en zo de minder gekende aspecten en buurten van de stad leren kennen. Dank aan Peggy voor dit sympathieke initiatief.

AveAnvers