Via haar ledenblad Antwerpsche Tydinghen spoorde de vereniging van Antwerpse Stadsgidsen KGvA haar leden aan om op zoek te gaan naar de oudste Madonna in de straten van Antwerpen. Ook onze vereniging Voor Kruis en Beeld ging mee op zoek. We publiceren hier het artikel met toestemming van de KGvA.

De banden tussen de Kapel van Onze-Lieve-Vrouw Lof en Voor Kruis en Beeld zijn traditioneel zeer sterk. In 2017 ontving onze vereniging de erepenning van de kapel voor onze bijdrage aan de devotie voor Onze-Lieve-Vrouw door het onderhoud en de restauratie van de gevelbeelden in onze binnenstad. In de laatste editie van de Tabbaard, het tijdschrift van de kapel, schrijft onze secretaris van Voor Kruis en Beeld, Alain Cols, een artikel ... 

2010 06 07 DSCF3117 c12Wij melden u het droevige nieuws van het overlijden van de heer Etienne van Caster op zaterdag 13 februari.  Hij was gedurende vele jaren de steunpilaar van onze vereniging. Als architect van beroep was hij bijzonder goed op de hoogte van de technische vereisten en creatieve mogelijkheden die noodzakelijk zijn voor de goede bewaring en het onderhoud van de Madonnabeelden. Maar naast zijn technische kennis was Etienne vooral een gedreven persoon, die graag in contact was met zijn medemensen. Hij hield ervan om in team samen te werken, steeds met het doel om oplossingen te vinden die de zaak vooruit hielpen.  

EH Mannaerts, pastoor van Sint-Andries en tevens onze almoezenier en historisch cultureel raadgever, heeft op passende wijze carnaval gevierd tijdens de zondagsviering van 14 februari. Hoog vanop de prachtige preekstoel met de Heilige Geest onder de gedaante van de duif boven zijn hoofd sprak hij ons in het Antwaarps toe. Hij maakte ons duidelijk hoe Jezus omging met de bekoring van den Duvel, toen die hem, hoog vanop den berg, toonde waarover hij zou kunnen heersen, als hij maar naar hem luisterde.

Ondanks de Corona-beperkingen hebben we in 2020 niet stilgezeten. Een aantal beelden werden onder handen genomen door verschillende restaurateurs. Op elk moment houden we jou op de hoogte via de rubriek 'Beelden in de kijker' op deze website. Toch blikken we graag nog een laatste keer terug op de afgewerkte restauraties van 2020. 

kalender2021Het hele team van Voor Kruis en Beeld wenst aan alle Vrienden van de Antwerpse Madonna's en sympathisanten een gelukkig en gezond 2021 en we hopen van ganser harte mekaar te mogen ontmoeten bij de inzegening van beelden recent gerestaureerd.

Wij hopen dat jullie onze kalender goed ontvangen hebben en hopen dat iedere maand Maria onder een nieuwe gedaante u zal inspireren en hoop, tederheid en troost bieden, indien nodig. 

We zijn steeds benieuwd naar uw reacties en voorstellen. 

Er staat veel op het programma, we houden u geïnformeerd via dit en andere kanalen. 

Het ga jullie goed. 

Voor Kruis en Beeld vzw

foopdebeeckrolandWij melden met droefheid het overlijden van Roland Op de Beeck op 6 November 2020, één van onze oudste leden. Hij was de historicus van de vereniging en samen met wijlen Wim Strecker hechtte hij veel belang aan volledige en correcte informatie over het verleden van de Mariabeelden in ons stadscentrum.

Hij was tevens lid van de kapel van Onze-Lieve-Vrouw Lof en in die hoedanigheid publiceerde hij het gekende boek over de Gilde dat nog steeds een referentiewerk is over de Maria verering in Antwerpen. Het boek begint met een vaststelling met veel diepgang: In de evangelieverhalen spreekt Maria slechts vier maal: haar "Fiat", het "Magnificat", Jezus in de Tempel en op de Bruiloft te Kana. Maar dat zijn kernmomenten uit het leven van haar Zoon en uit de Heilsgeschiedenis. 

Wij zullen ons Roland herinneren als een innemend man, rustig en duidelijk in zijn uiteenzettingen en zeer toegewijd aan onze Vereniging. Tot op het einde, wanneer zijn fysieke krachten al sterk verminderd waren nam hij deel aan de vergaderingen. Roland was 91 jaar oud. 

Het ga je goed, Roland

 

 

 

 

Niet alleen de Madonna's krijgen soms een nieuw kleedje, ook onze website wordt nu in het nieuw gezet.

Onze website dateert van 2010, het was tijd om hem te "updaten". Deze vernieuwing was nooit mogelijk geweest zonder de welwillende en zeer actieve hulp van Gerd Willemen die er vele uren van zijn vrije tijd aan heeft gespendeerd, waarvoor onze enorme dank. 

Artieste Peggy Verelst zocht een nieuwe manier om Antwerpen aan toeristen voor te stellen en dat tevens als herinnering, zeg maar souvenir kan gekoesterd worden. Ze koos voor de talrijke Madonnabeelden die onze stad rijk is. Er werd geexperimenteerd met verschillende technieken zoals collage, inkt, bister, plakaatverf, zeefdruk, borderne ea. om portretten te creëren. Wanneer dit als geschenk wordt aangeboden kan de gelukkige ontvanger op zoek gaan naar de voorgestelde madonna en zo de minder gekende aspecten en buurten van de stad leren kennen. Dank aan Peggy voor dit sympathieke initiatief.

AveAnvers

Postzegelclub Cosmos uit Wilrijk bracht in het voorjaar van 2020 een prachtig vel uit met 10 postzegels met 10 verschillende madonnabeelden uit de Antwerspse stadskern. De vellen zijn nog steeds te koop aan 20€. Geinteresseerden kunnen gerust kontakt opnemen met ons secretariaat Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. .

Erfgoeddag 2020 en 2021: wandelingen rond het thema DE NACHT 

Erfgoeddag, een van de belangrijkste culturele evenementen van ons land, kan in 2020 niet doorgaan omwille van de Coronacrisis. Maar we houden vol. De erfgoeddag zal volgend jaar doorgaan op 24 en 25 april 2021. Het thema is zoals dit jaar gepland: DE NACHT