De vierde Coronagolf rolt over het land. Nieuwe maatregelen zijn ingesteld om de schade te beperken. Het is duidelijk dat de strijd tegen het virus nog niet voorbij is. Maar laten we hierdoor alsjeblieft de strijd tegen de eenzaamheid niet verliezen.

Omdat niet iedereen in staat is om een wandeling doorheen de Antwerpse binnenstad te maken, organiseert Voor Kruis en Beeld ook virtuele wandelingen.

Met de overschakeling van zomeruur naar winteruur worden de dagen korter. Ideaal om de Antwerpse Madonna's bij nacht te ontdekken. De meeste Mariabeelden zijn immers prachtig verlicht.

Op zondag 24 oktober 2021 zegende eerwaarde Heer Rudi Mannaerts, pastoor van de Sint-Andrieskerk en cultuur-historisch raadgever van Voor Kruis en Beeld, drie recent gerestaureerde religieuze beelden in.

Herinner jij het grote Mariabeeld op de hoek van de Quellinstraat en de Quinten Matsijslei boven de vermaarde bakkerij Moreels nog? Dit beeld uit 1871 in natuursteen met een mooi Mariagelaat is van de hand van de gebroeders Kockerols.

De zomermaanden zijn ideaal om restauraties aan fragiele beelden uit te voeren. Eén van die beelden is van Christus Zaligmaker op de gevel van de voormalige kerk van de paters redemptoristen in Hopland 47.

Juist voor onze Antwerpse ‘moederkesdag’ lanceerde Koen Kennis, Antwerps Schepen bevoegd voor o.a. mobiliteit en toerisme, tijdens een ontmoeting met journalisten de term ‘dakloze beelden’. 

In het programma 'De Ochtend' ging Radio Maria in gesprek met Paula Sörnsen, onze voorzitster van vzw Voor Kruis en Beeld, naar aanleiding van de recente beslissing van de stad Antwerpen om rampaaltjes te plaatsen ter bescherming van enkele kwetsbare Mariabeelden. 

In de programmareeks 'Firma Erfgoed' van de Nederlandse televisiezender Evangelische Omroep gaat Aldith Hunkar op zoek naar het verleden van het culturele en religieuze erfgoed in de Lage Landen. Op 21 mei zakte ze naar de Antwerpse binnenstad af om de Antwerpse madonna's te ontdekken.

Dit weekend zijn hoogdagen in Antwerpen.  Op 15 augustus is het Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartsdag en zoals elke Antwerpenaar weet, vieren we dan de énige échte Moederkesdag.  Voor vzw Voor Kruis en Beeld starten de feestelijkheden al op 13 augustus.

Elk jaar gaan onze sectorverantwoordelijken op pad om na te kijken welke beelden aan een onderhoudsbeurt of een restauratie toe zijn. De zomer is daarvoor de ideale periode. Deze beelden worden dan opgenomen in het beheersplan van 'Voor Kruis en Beeld'. Ben je benieuwd naar de beelden die momenteel gerestaureerd worden of op de planning staan om gerestaureerd te worden? Wij geven je graag een overzicht. 

Om het rijk religieus erfgoed in de Antwerpse binnenstad in de kijker te zetten, organiseren wij regelmatig wandelingen. Na een lange pauze vanwege Corona was het eindelijk weer zover. Op 24 juni gingen we voor de eerste keer terug op stap. Het werd een boeiende wandeling op vraag van en deels ten voordele van Sasel, een dynamische vzw uit Schilde die zich inzet voor de uitgestoten gemeenschap van El Zaite-Zaragoza in El Salvador. 

In mei, dé Mariamaand, kregen twaalf madonna's in de Antwerpse binnenstad een grondige poetsbeurt. De firma Cristal Cleaning ging aan de slag met ladder, borstel én osmosewater. Dit is water, waar onzuiverheden uitgefilterd zijn, en dat als het ware vuil aantrekt. Ideaal dus om het stadsvuil van de geschilderde beelden te schrobben. Maar tegelijkertijd ook een hele uitdaging.

De Antwerpse madonna's komen op televisie en daar zijn we fier op. De Nederlandse televisiezender Evangelische Omroep gaat in augustus een programmareeks over het religieus erfgoed in de Lage Landen uitzenden. Daarin komt het belang en het behoud van dit erfgoed in deze veranderende tijden aan bod. De voorbereidingen en opnames zijn volop aan de gang.  Op 21 mei ontmoette een kleine delegatie van 'Voor Kruis en Beeld' de reportageploeg op de Grote Markt in Antwerpen.  Zij begeleidden de ploeg naar de Carolus Borromeuskerk.

Voor ‘Voor Kruis en Beeld’ was Erfgoeddag 2021 met als thema: DE NACHT een groot succes. Alain Cols, onze secretaris en ervaren gids in Antwerpen, nam ons virtueel mee op een 3 km lange wandeling langs veertien mooi verlichte Madonna’s (zie kaart). Tijdens deze wandeling vertelde hij ons over de symboliek in de beelden, over de kunstenaars die ze maakten, over de gebruikte materialen en over de conservaties/restauraties door professionele restaurateurs. Maar niet alleen de beelden op zich kwamen aan bod. Ook leerden we de over de calvaries, de Maria-processies en de woelige periode in onze geschiedenis tijdens de welke Mariabeelden verboden waren.

Via haar ledenblad Antwerpsche Tydinghen spoorde de vereniging van Antwerpse Stadsgidsen KGvA haar leden aan om op zoek te gaan naar de oudste Madonna in de straten van Antwerpen. Ook onze vereniging Voor Kruis en Beeld ging mee op zoek. We publiceren hier het artikel met toestemming van de KGvA.

De banden tussen de Kapel van Onze-Lieve-Vrouw Lof en Voor Kruis en Beeld zijn traditioneel zeer sterk. In 2017 ontving onze vereniging de erepenning van de kapel voor onze bijdrage aan de devotie voor Onze-Lieve-Vrouw door het onderhoud en de restauratie van de gevelbeelden in onze binnenstad. In de laatste editie van de Tabbaard, het tijdschrift van de kapel, schrijft onze secretaris van Voor Kruis en Beeld, Alain Cols, een artikel ... 

2010 06 07 DSCF3117 c12Wij melden u het droevige nieuws van het overlijden van de heer Etienne van Caster op zaterdag 13 februari.  Hij was gedurende vele jaren de steunpilaar van onze vereniging. Als architect van beroep was hij bijzonder goed op de hoogte van de technische vereisten en creatieve mogelijkheden die noodzakelijk zijn voor de goede bewaring en het onderhoud van de Madonnabeelden. Maar naast zijn technische kennis was Etienne vooral een gedreven persoon, die graag in contact was met zijn medemensen. Hij hield ervan om in team samen te werken, steeds met het doel om oplossingen te vinden die de zaak vooruit hielpen.  

EH Mannaerts, pastoor van Sint-Andries en tevens onze almoezenier en historisch cultureel raadgever, heeft op passende wijze carnaval gevierd tijdens de zondagsviering van 14 februari. Hoog vanop de prachtige preekstoel met de Heilige Geest onder de gedaante van de duif boven zijn hoofd sprak hij ons in het Antwaarps toe. Hij maakte ons duidelijk hoe Jezus omging met de bekoring van den Duvel, toen die hem, hoog vanop den berg, toonde waarover hij zou kunnen heersen, als hij maar naar hem luisterde.

Ondanks de Corona-beperkingen hebben we in 2020 niet stilgezeten. Een aantal beelden werden onder handen genomen door verschillende restaurateurs. Op elk moment houden we jou op de hoogte via de rubriek 'Beelden in de kijker' op deze website. Toch blikken we graag nog een laatste keer terug op de afgewerkte restauraties van 2020. 

kalender2021Het hele team van Voor Kruis en Beeld wenst aan alle Vrienden van de Antwerpse Madonna's en sympathisanten een gelukkig en gezond 2021 en we hopen van ganser harte mekaar te mogen ontmoeten bij de inzegening van beelden recent gerestaureerd.

Wij hopen dat jullie onze kalender goed ontvangen hebben en hopen dat iedere maand Maria onder een nieuwe gedaante u zal inspireren en hoop, tederheid en troost bieden, indien nodig. 

We zijn steeds benieuwd naar uw reacties en voorstellen. 

Er staat veel op het programma, we houden u geïnformeerd via dit en andere kanalen. 

Het ga jullie goed. 

Voor Kruis en Beeld vzw