Met trots melden we dat het beeld van Maria Middelares op de gevel van voormalige OLV Middelares instituut aan het Frans Halsplein gerestaureerd is.

Tijdens het persmoment in augustus 2021 over het plaatsen van 'paaltjes' ter bescherming van kwetsbare gevelbeelden lanceerde Koen Kennis, Antwerps Schepen bevoegd voor o.a. mobiliteit en toerisme, de oproep “BEELD zoekt GEVEL”. Het doel is om Mariabeelden, die in bewaring zijn, terug in het straatbeeld te krijgen.

Op 14 mei had, op uitnodiging van de familie Kockerols en het woonzorgcentrum Mayerhof, de inzegening plaats van het Mariabeeld dat Louis Kockerols en zijn broer Adolf in 1871 beeldhouwden ter gelegenheid van 25 jaar pontificaat van Pius IX. 

Meimaand is Mariamaand. Met Maria als patroonheilige van Antwerpen is deze maand dan ook bijzonder voor onze stad. Zo dachten ze er bij de Gazet van Antwerpen ook over

Op 24 april 2022 was het Erfgoeddag 2022. Onder het motto 'Erfgoeddag maakt school!' trok voor Kruis en Beeld naar de universiteitsbuurt, waar maar liefst 23 gevelbeelden hangen.

Wist je dat onze vereniging kan rekening op de inzet van 13 sector-verantwoordelijken? Twee maal per jaar gaan zij op ronde om de religieuze gevelbeelden in hun regio in de Antwerpse binnenstad grondig te inspecteren.

Af en toe pikken we er een beeld uit om extra in de kijker te zetten. Ditmaal kozen we voor de Madonna op de hoek van de Korte Noordstraat en de Predikerinnenstraat

Dat de vereniging zonder winstbejag (VZW) met de benaming 'Voor Kruis en Beeld' op 27 december 1934 het levenslicht zag, dat weten we. Zo werd het ook gepubliceerd in het staatsblad van 19 januari 1935.

Wist jij dat het Elzenveld, gelegen tussen de Botanische tuin en het Mechelseplein, omgevormd werd tot het eerste vijfsterrenhotel van de stad? Het complex met de naam 'The Botanic Sanctuary Antwerp' opende zijn deuren eind vorig jaar en

Op 2 februari vieren we Maria-Lichtmis en volgens de traditie eten we dan pannenkoeken. Die dag is er immers 'geen vrouwken zo arm of ze maakt haar panneken warm'. Maar wist je dat er in onze stad ook een beeldje is dat Maria-Lichtmis heet?

Ondertussen kent menig sinjoor de vereniging 'Voor Kruis en Beeld' met het gevolg dat wij wel eens pareltjes ontvangen van mensen die de Antwerpse Madonna's genegen zijn. Zo ontvingen wij een prachtig filmpje dat Luc Defossé maakte.

In 2021 werden een aantal beelden onder handen genomen. Op elk moment houden we jou op de hoogte via de rubriek 'Beelden in de kijker' op deze website. Toch blikken we graag nog een laatste keer terug op de afgewerkte restauraties van 2021. 

Het hele team van Voor Kruis en Beeld wenst je een voorspoedig, liefdevol en vooral gezond 2022!

Als we nog een laatste keer naar 2021 terugblikken, stellen we vast dat het een constructief jaar was, ondanks de strenge Corona maatregelen.

Momenteel wordt het beeld van Maria Middelares op de gevel van voormalige OLV Middelares instituut aan het Frans Halsplein gerestaureerd. Gezien de breekbaarheid en het formaat van dit keramieken beeld is dat geen eenvoudige klus. Maar hoe heeft de kunstenaar Mark van den Poel dit beeld gemaakt?

De vierde Coronagolf rolt over het land. Nieuwe maatregelen zijn ingesteld om de schade te beperken. Het is duidelijk dat de strijd tegen het virus nog niet voorbij is. Maar laten we hierdoor alsjeblieft de strijd tegen de eenzaamheid niet verliezen.

Omdat niet iedereen in staat is om een wandeling doorheen de Antwerpse binnenstad te maken, organiseert Voor Kruis en Beeld ook virtuele wandelingen.

Met de overschakeling van zomeruur naar winteruur worden de dagen korter. Ideaal om de Antwerpse Madonna's bij nacht te ontdekken. De meeste Mariabeelden zijn immers prachtig verlicht.

Op zondag 24 oktober 2021 zegende eerwaarde Heer Rudi Mannaerts, pastoor van de Sint-Andrieskerk en cultuur-historisch raadgever van Voor Kruis en Beeld, drie recent gerestaureerde religieuze beelden in.

Herinner jij het grote Mariabeeld op de hoek van de Quellinstraat en de Quinten Matsijslei boven de vermaarde bakkerij Moreels nog? Dit beeld uit 1871 in natuursteen met een mooi Mariagelaat is van de hand van de gebroeders Kockerols.

De zomermaanden zijn ideaal om restauraties aan fragiele beelden uit te voeren. Eén van die beelden is van Christus Zaligmaker op de gevel van de voormalige kerk van de paters redemptoristen in Hopland 47.

Juist voor onze Antwerpse ‘moederkesdag’ lanceerde Koen Kennis, Antwerps Schepen bevoegd voor o.a. mobiliteit en toerisme, tijdens een ontmoeting met journalisten de term ‘dakloze beelden’. 

In het programma 'De Ochtend' ging Radio Maria in gesprek met Paula Sörnsen, onze voorzitster van vzw Voor Kruis en Beeld, naar aanleiding van de recente beslissing van de stad Antwerpen om rampaaltjes te plaatsen ter bescherming van enkele kwetsbare Mariabeelden. 

In de programmareeks 'Firma Erfgoed' van de Nederlandse televisiezender Evangelische Omroep gaat Aldith Hunkar op zoek naar het verleden van het culturele en religieuze erfgoed in de Lage Landen. Op 21 mei zakte ze naar de Antwerpse binnenstad af om de Antwerpse madonna's te ontdekken.

Dit weekend zijn hoogdagen in Antwerpen.  Op 15 augustus is het Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartsdag en zoals elke Antwerpenaar weet, vieren we dan de énige échte Moederkesdag.  Voor vzw Voor Kruis en Beeld starten de feestelijkheden al op 13 augustus.

Elk jaar gaan onze sectorverantwoordelijken op pad om na te kijken welke beelden aan een onderhoudsbeurt of een restauratie toe zijn. De zomer is daarvoor de ideale periode. Deze beelden worden dan opgenomen in het beheersplan van 'Voor Kruis en Beeld'. Ben je benieuwd naar de beelden die momenteel gerestaureerd worden of op de planning staan om gerestaureerd te worden? Wij geven je graag een overzicht. 

Om het rijk religieus erfgoed in de Antwerpse binnenstad in de kijker te zetten, organiseren wij regelmatig wandelingen. Na een lange pauze vanwege Corona was het eindelijk weer zover. Op 24 juni gingen we voor de eerste keer terug op stap. Het werd een boeiende wandeling op vraag van en deels ten voordele van Sasel, een dynamische vzw uit Schilde die zich inzet voor de uitgestoten gemeenschap van El Zaite-Zaragoza in El Salvador. 

In mei, dé Mariamaand, kregen twaalf madonna's in de Antwerpse binnenstad een grondige poetsbeurt. De firma Cristal Cleaning ging aan de slag met ladder, borstel én osmosewater. Dit is water, waar onzuiverheden uitgefilterd zijn, en dat als het ware vuil aantrekt. Ideaal dus om het stadsvuil van de geschilderde beelden te schrobben. Maar tegelijkertijd ook een hele uitdaging.

De Antwerpse madonna's komen op televisie en daar zijn we fier op. De Nederlandse televisiezender Evangelische Omroep gaat in augustus een programmareeks over het religieus erfgoed in de Lage Landen uitzenden. Daarin komt het belang en het behoud van dit erfgoed in deze veranderende tijden aan bod. De voorbereidingen en opnames zijn volop aan de gang.  Op 21 mei ontmoette een kleine delegatie van 'Voor Kruis en Beeld' de reportageploeg op de Grote Markt in Antwerpen.  Zij begeleidden de ploeg naar de Carolus Borromeuskerk.