Onze-Lieve-Vrouw met Kind - Helderstraat 24
In de Helderstraat bezitten twee huisgevels een madonnabeeld. Dat van het nr. 24 is het oudste, het dateert uit de jaren 1935-1939 en werd aangekocht bij Van den Broeck, een beeldenwinkel in de Antwerpse Kammenstraat. Het is een serieproduct en mogelijk werd het werk ook door José Van den Broeck vervaardigd.
In een artikel uit 1971 schrijft Ferdi Van de Vijver omtrent de reden van plaatsing "Opdrachtgever was dhr. Van de Putte en echtgenote. Er was een intensie voorzien, nl. om navolgers te vinden en omdat toen de kruisbeelden uit de gemeentescholen werden verwijderd." Die intentionele plaatsing werd gevolgd door frequente deelname aan versiering bij processies en vieringen in de meimaand. Ook de devotielantaarn brandde constant.
Maria draagt het geklede Jezuskind op de linkerschouder en beiden kijken elkaar minzaam aan. Qua sfeer sluit de voorstelling sterk aan bij de gotische beelden van de Franse school, maar de uitwerking is allerminst neogotisch. Het modelé van de plooienval van Maria's mantel is sober gestileerd en naar onderen toe haast symmetrisch. Ook de gotische s-curve in de houding is niet overgenomen. Vermoedelijk zal deze sculptuur indertijd als modern, hedendaags zijn overgekomen zonder uitdrukkelijk vooruitstrevend te willen zijn.
Klassiek is ook de subtiele referentie naar Maria Onbevlekt Ontvangen: op het bollend voetstuk is een zeer gestileerde slang aanwezig en tussen Maria's voeten is een roos herkenbaar.
Gevel en beeld zijn vandaag samen wit geschilderd. Een lantaarnarm is nog wel aanwezig maar de lantaarn zelf ontbreekt.
Er bestaat een historische foto van het huis met het beeld, ze werd gepubliceerd in de brochure 'H. Sacramentsparochie - Groenenhoek jubileert 1923-1948'. — [WS]
Foto: WS, 2006
F. Van de Vijver. "Gevelbeelden: O.-L.-Vrouw met Kindje Jezus, Helderstraat 24 te Berchem Groenenhoek", 'Heemkundig Handboekje voor de Antwerpse Randgemeenten'. Borgerhout, 19 (1971) 3, p. 17.
vkb1.1330