Inventarisnummer: 1.0200

 

 

Onze-Lieve-Vrouw met Kind - Italiëlei, Van Boendalestraat 15

Onbekende beeldhouwer, ca. 1950, natuursteen
  • Italielei Vanboendaelstr 15_2011a
  • Italielei Vanboendaelstr 15_2011b

Kort na de Tweede Wereldoorlog werd het uit 1871-1872 daterende houtmagazijn op deze straathoek van een sober natuurstenen madonnabeeld voorzien. Het beeld typeert de toen in Vlaanderen gangbare trend om Maria en Jezus voor te stellen als mensen uit het gewone volk, vandaar ook de stevige en flink gebouwde gestalten. Maria is een glimlachend jong meisje dat met beide grote, ruwe handen haar mollige, naakte Kindje recht voor zich houdt. Maria en Jezus dragen kroon noch nimbus, Jezus heeft de globe in de rechterhand.

Het beeld staat op een console voor een summier aangegeven hoeknis en heeft geen beschermende luifel; als decoratief eerbetoon is achter Maria slechts de nispunt als een eenvoudig baldakijntje in metselwerk gemarkeerd.

De beeldhouwer ervan is onbekend maar het is wel degelijk auteurswerk en geen serieproduct. Eertijds werd even gedacht aan Leopold Van Esbroeck als auteur, die denkpiste had gekund maar bleek foutief na navraag bij de beeldhouwer zelf (en zijn echtgenote). Een andere kandidaat-auteur is Staf Van Sintjan, maar die denkpiste kon nog niet worden bevestigd. Het blijft momenteel nog gissen wie dit beeldhouwwerk vervaardigde.

Archief en literatuur:

  • Literatuur: Bouwen 3nb 1979, p. 516; Schepens 1981, p. 16; Madonna 2002, p. 145; Madonna 2010, p. 79
  • Referentie: vkb1.0200

 

 

Soort beeld: Onze-Lieve-Vrouw met Kind
Materiaal hoofdbeeld : Natuursteen
Beschermd: Neen
Is er een beheersplan: Neen
Plaatsing jaartal: 1950
Sector: Universiteit