Onze-Lieve-Vrouw met Kind [verdwenen] - Raapstraat 2, (Raapkenspoort [verdwenen])
In 1895 werd aan het eind van het beluik een middelgroot beeld geplaatst, met voorstelling 'Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart van Jezus'. Het initiatief ging uit van de bewoners en het beeld werd feestelijk ingezegend. Na een wijding in de Sint-Antoniuskerk van de Paardenmarkt, werd het stoetsgewijze, met fanfarebegeleiding, naar haar definitieve plaats gedragen.
Het witgeschilderd beeld, een serieproduct, was geplaatst op een console met twee engelenkopjes en banderol. De luifel (baldakijn) boven het beeldhouwwerk was versierd met een stermotief aan de uithoeken, middenin vormde de gegolfde vorm een M (Mariamonogram), bovenaan eindigde hij in een gestileerde raapvorm.
Onder het beeld was een lantaarn aan een gesmede lichtarm aangebracht.
Midden 20ste eeuw verdween deze steeg bij een uitbreiding van het voormalig klooster van de Maricollen (met voorgevel aan de Minderbroedersrui).
SAA, FOTO-OF # 6944 (sa025040)
Fotoverzameling losse foto´s: Korte Raapstraat 2: de Raapkenspoort., Antwerpen 1936 , Keusters, Léon
Iconografie: SAA, FOTO-OF # 6944 (Léon Keusters, 1936 - De "Raapkenspoort" aan de Korte Raapstraat 2 met het onvermijdelijke madonnabeeld en de pomp tegen de achtergevel.); KIK, B029960 (Commissariaat Generaal voor 's Lands Wederopbouw, 1942)
Thyssen 1902, p. 387; Thyssen 1922, p. 282; Goovaerts 1981, p. 96
Referentie: vkb1.1223
Teksten:
Sint-Antoniusparochie - (Nog bestaande beelden).
Raapstraat. – 280. O.L.Vrouw: Eenparig waren de bewoners van de openene plaats, achter de huizing n_r 2, om eene beeltenis van 'O.L.Vrouw van 't heilig Hart' in hun midden te plaatsen. Op 1 December 1895 werd het nieuwe Mariabeeld stoetsgewijs naar S_t Antoniuskerk gebracht, en aldaar gewijd; na plechtigheid werd het teruggedragen, voorafgegaan van het muziek des St-Jozefskrings en omringd van talrijke maagdekens, naar de eenvoudige doch liefelijk versierde wijk die 's avonds netjes verlicht werd. [Thyssen 1902, p. 387]
Sint-Carolusparochie (Nog bestaande beelden).
Raapstraat (Korte). – 434. Op eene openen plaats achter het huis n. 2, ziet men eene O. L. Vrouw. Op 1 December 1895 werd deze beeltenis stoetsgewijs naar St-Antoniuskerk gedragen om er gewijd te worden. Wel honderd maagdekens vormden den stoet, die voorafgegaan was door de muziek van St-Jozefskring. [Thyssen 1922, p. 282]
Tot slot en volledigheidshalve dienen hier nog de Raapkenspoort (Raapstraat nr. 2) en de (...) vermeld te worden. (...).
De Raapkenspoort, vanwaar men een prachtig uitzicht had op de katedraal, moest omstreeks de helft van deze eeuw plaats maken voor het klooster der Maricollen aan de Minderbroedersrui. Het was een schilderachtig steegje, gesierd met een (onmisbaar) madonnabeeldje. [Goovaerts 1981, p. 96]